top of page

De gedachte achter de SpiritCup

Door Sander Buitendijk

 

  • Kennismaken met een 2-kanaals houtbouw zwever.

  • Kennismaken met een hoogtestart d.m.v. elastiek.

  • Technisch en financieel laagdrempelig.

  • Vliegen in de Soester Duinen.

  • Promoten van onze hobby / club in de Soester Duinen.

  • Kennismaken met een wedstrijdelement / nadenken tijdens het vliegen.

  • Vergelijken van elkaars prestaties. 

  • Interessant project voor startende en ervaren modelvliegers.Binding en motivatie in de club vergroten.

 

 

De tendens van de laatste jaren is dat steeds meer modelvliegtuigen en apparatuur kant-en-klaar en spotgoedkoop aangeboden wordt. De aanschaf van dit soort modellen door beginnende modelvliegers ligt daardoor eerder binnen bereik. Zonder enige kennis van de basisprincipes willen en gaan onervaren modelvliegers met hun model vliegen. Dit leidt bijna altijd tot teleurstelling i.v.m. het ontbreken van de basiskennis. Deze teleurstelling leidt weer tot het beëindigen van de hobby. Zo zien wij op de club leden komen en gaan. Omdat ik dat jammer vind heb ik de SpiritCup bedacht.

 

Het is mij niet te doen om het wedstrijdvliegen, maar wel om het kennismaken met een aantal aspecten van het modelzweefvliegen die voor veel leden nog onbekend zijn en volgens mij zeker een toegevoegde waarde hebben.

 

Anno 2012 zijn we zover dat alle 8 jeugdleden van MVC Otto Lilienthal een Spirit bouwen tijdens de bouwavonden op vrijdag. Sommigen komen op SpiritCupdagen kijken en soms ook even een Spirit onder begeleiding besturen.

 

Toen ik in 2010 het idee geopperd heb voor de SpiritCup hebben 24 van de ca. 40 leden van MVC Otto Lilienthal zich aangemeld. Sommige leden hadden al een Spirit, sommigen hebben een ARF model aangeschaft en anderen hebben een bouwdoos aangeschaft.

 

Inmiddels zijn we 3 seizoenen verder. De interesse is nog steeds groot. Het zijn gezellige en leerzame dagen met (tot nu toe) altijd mooi weer en weinig tot geen schade.

 

 

bottom of page